A

ls jij je hond plastic hebt zien eten, is het logisch om je zorgen te maken en verwacht je snel te moeten handelen. 

Zoals je misschien al wist, kunnen honden kunnen plastic niet verteren. Grote stukken plastic kunnen dus ernstige problemen veroorzaken. Maar kleine stukjes kunnen vaak zonder schade passeren, misschien heb je het niet eens door.

Als je hond plastic heeft gegeten, kan je dierenarts ervoor zorgen dat je hond het laat braken, als het klein genoeg is. Maar in extremere gevallen kan een operatie nodig zijn.

Het is belangrijk om j hond nooit te laten overgeven zonder begeleiding van je dierenarts. Dit kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Nogmaals:

Heb je het idee dat je hond plastic heeft gegeten, ga naar je dierenarts.

Waarom eet mijn hond plastic?

Op elk willekeurig sociaal mediaplatform zijn filmpjes te vinden waarop ze hun honden op de gekste dingen betrappen. Soms posten ze ook een foto met wat voor geks ze hebben gegeten.

Het kan redelijk vermakelijk zijn om te zien en de reacties erop zijn vaak ontzettend grappig. Toch blijft de vraag waarom honden plastic eten?

De reden dat honden plastic eten of kauwen kan komen omdat ze vaak het verschil niet weten tussen een speeltje of een waterfles. Het gevaar ligt in een klein hoekje, zeker als je hond niet afgeleerd is om op vreemde voorwerpen te kauwen.

Redenen om te kauwen

Honden kauwen of slikken vreemde voorwerpen om een aantal redenen.

Het is belangrijk om ze voldoende kauwspeeltjes te geven en er ook voldoende mee te communiceren en te trainen. Honden die niet graag in huis opgesloten zitten, zullen iets vinden om zich mee te vermaken.

Helaas zijn veel huishoudelijke artikelen binnen het bereik van een verveelde hond. Van je meubels tot kostbare sieraden en stukjes papierwerk. Dit geldt met name bij grote rassen die gemakkelijk op eettafels of zelfs aanrechtbladen kunnen reiken!

Sommige mensen gebruiken anti-kauwspray om dit gedrag te stoppen. Het is echter moeilijk om elk voorwerp dat je bezit te sprayen!

Waarom slikt mijn hond plastic door?

Het eten van oneetbare voorwerpen wordt soms 'pica' genoemd.

Volgens sommige dokters eten honden (en zelfs katten) niet-eetbare voorwerpen omdat ze een bepaalde voedingsstof in hun dieet missen. Meer hierover vind je in ons artikel: 5 Redenen waarom Honden zand eten.

Dit is niet bewezen door wetenschappelijke studies. Maar het is mogelijk ook de reden waarom een paar diersoorten hun eigen poep eten.

Paarden kauwen bijvoorbeeld op hout of eten uitwerpselen wanneer ze geen voedingsstoffen hebben van vers groen gras. Dit wordt meestal gezien in de winter. Vooral als ze geen hooi van hoge kwaliteit krijgen.

Welke soorten plastic eten honden meestal?

Je realiseert je misschien niet hoeveel plastic voorwerpen er in veel huishoudens te vinden zijn! Hier zijn slechts een paar plastic items die honden graag kauwen.

 • melkkan
 • plastic zakjes
 • kinderspeelgoed
 • snoep / voedselverpakking
 • Baby flesje
 • Flesdop
 • waterfles
 • Frisbee
 • shampoo- of conditionerflessen
 • tennisschoenen en sandalen
 • tampons 
 • bouwstenen voor kinderen

Velen van ons hebben deze items vrijwel altijd bij de hand. Het is dus niet haalbaar om plastic gewoon in huis helemaal weg te doen.

Maak je geen zorgen! Blijf lezen voor enkele tips om te voorkomen dat uw hond plastic en andere vreemde voorwerpen eet!

Wat moet ik doen als mijn hond plastic eet?

Zoals we eerder vermeldden, wat gebeurt er als een hond een plastic zak eet of een hond plastic speelgoed eet?

Dit is afhankelijk van de grootte en vorm van het voorwerp. Evenals of het zacht genoeg is om te passeren, of te moeilijk om door het spijsverteringskanaal van de hond te komen.

Als uw hond plastic heeft gegeten, controleer dan in zijn mond of er geen andere stukjes zijn die hij ook zou kunnen inslikken. Zelfs als hij al wat heeft ingeslikt, wil je verdere schade minimaliseren.

Verwijder ze echter alleen als het veilig is om dit te doen zonder uzelf te verwonden. Zo niet, vraag dan de hulp van je dierenarts.

De dierenarts

Vertel het de dierenarts

Als je hond plastic heeft opgegeten, zelfs in een kleine hoeveelheid, is de algemene vuistregel om altijd de dierenarts in te schakelen. Hoe onschuldig de situatie ook lijkt.

Op deze manier weet de dierenarts al wat er aan de hand is, mocht de situatie verslechteren.

Sommige dierenartsen zullen zelfs aanbevelen om de hond in het ziekenhuis op te nemen, zodat ze het aanstootgevende object via röntgenfoto's kunnen volgen.

Reageer snel

Timing is alles als het gaat om inname van plastic voorwerpen. Een blokkade in de darmen kan de bloedtoevoer naar getroffen organen binnen enkele uren stopzetten.

Bovendien mag jij nooit zelf braken opwekken bij je hond zonder instructies of begeleiding van jouw dierenarts. Het kan erg gevaarlijk zijn en de veiligheid van de hond moet voorop staan.

Als jij eenmaal hebt vastgesteld wat je hond iets heeft ingeslikt en jouw dierenarts heeft besloten dat het veilig is, kunnen ze je helpen braken op te wekken. De dierenarts moet mogelijk een röntgenfoto of endoscoop gebruiken om erachter te komen welk voorwerp is ingeslikt.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond weer plastic eet?

Als je hond plastic heeft gegeten, hebben jij en je hond mogelijk een traumatische ervaring meegemaakt. Een groot plastic voorwerp chirurgisch uit het spijsverteringskanaal van je hond is verwijderd is geen fijne ervaring.

Hoe kan je voorkomen dat dit opnieuw gebeurt? Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om plastic gevallen te voorkomen.

1. Kauwspeeltjes

Als je pup zich verveelt heeft hij gauw de neiging om op iets te kauwen, het kan al gauw zijn dat er wat plastic in het huis rondslingert zoals een waterfles of een plasticzakje.

Kauwspeeltjes kopen kan een slimme oplossing zijn om te voorkomen dat je hond plastic gaat eten. Sommige honden hebben hele krachtige kaken, in onze top 3 zullen we daar rekening mee houden.

Ondanks dat kauwspeeltjes een goed alternatief is om van druk gedrag af te komen en te voorkomen dat je hond plastic eet. Let goed op hoe je hond met het speeltje omgaat en corrigeer fout gedrag.

Nylabone Harde Bijters Kluif

Het Nylabone kauwbot is vervaardigd uit duurzaam hoogwaardig nylon. Nylabones zijn goed gekeurd door dierenartsen om aan de kauwdrift van je hond te voldoen.

Nylabones zijn eenvoudig te reinigen, stinken niet en geven niet af op de vacht van je hond of op je interieur.

Kong Extreme Goodie Bone

Kong Extreme Goodie Bone - Large

De Goodie bone is een perfect kauwspeeltje voor je hond, gemaakt van ultrasterk rubber is dit speelgoed bijna niet kapot te krijgen. 

Een paar voordelen van dit speeltje zijn:

 • Speciaal voor honden die graag een hap zetten in de klassieke botvorm.
 • Een wel heel veilig en sterk rubber speeltje.3
 • De uiteinden van de Extreme Goodie Bone hebben gepatenteerde Goodie Grippers zodat u het gemakkelijk met iets lekkers kunt vullen.

Kong Extreme Bal

Kong Extreme Bal - Hondenspeelgoed - Zwart - M/L

De X-Treme Bal is de sterkste en meest duurzame bal die u kunt kopen. Het perfecte speelgoed voor honden die houden van apporteren en kauwen. Dit speelgoed is meer interactief, dus leuk om samen met je hond te doen. Maar werkt prima om de kauwdrang te voorkomen.

2. Anti bijt spray

Anti bijt spray kan redelijk effectief zijn in het stoppen van ongewenst bijt gedrag, bijvoorbeeld op plastic. 

Toch is het altijd beter om je hond te trainen om van ongewenste producten af te blijven, zoals plastic. Een anti bijt spray zorgt vaak voor een kortetermijnoplossing, zodra de spray niet meer gespoten wordt begint de hond weer te bijten.

Alhoewel de reacties op deze oplossing om plastic eten te voorkomen, dus verdeeld zijn. Willen wij je toch de optie geven. Misschien werkt het wel voor jou en je hond.

Beaphar Anti-Knabbel

Beaphar Anti-Knabbel - 100 ml

Anti Knabbel is een trainingsmiddel wat gebruikt kan worden om ongewenst knaaggedrag aan meubels, schoenen, plastic of tapijt etc. Af te leren.

Gebruiksaanwijzing:
Spray dit niet bij voer en drinkbakken. Gedurende 3 dagen voorwerpen op een afstand van 30 cm licht besprayen. Daarna, indien nodig, 1x per maand herhalen. Geschikt bij de training van pups. Anti Knabbel NIET gebruiken op huisdieren.

We hopen dat dit artikel nuttig is geweest. Wat is jouw ervaring met dit probleem? Hoe heb je het opgelost toen jou hond plastic heeft gegeten?


Geschreven op: 
June 20, 2020
 in 
Informatief
 over 
Honden Algemeen

Meer 

Artikelen

alles bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang
de nieuwste artikelen rechtstreeks in je inbox!

Geen spam. Lees onze Privacy Policy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.